10 politistyrker i EU anvender ansigtsgenkendelse
Ud af 25 medlemslande i EU har mindst ti en politistyrke, der bruger ansigtsgenkendelse.
Det fremgår af en kortlægning fra forsknings- og interesseorganisation Algorithmwatch.
Fem andre lande har planer om at introducere teknologien i de kommende år. Kun to lande, Spanien og Belgien, har forbud mod anvendelsen. Fire politistyrker har ikke besvaret Algorithmwatchs spørgsmål.
Selv om ansigtsgenkendelse kan matche et ansigt med 99% nøjagtighed, gør den store mængde ansigter, der findes i politiets databaser, at antallet af falske positive bliver stort, skriver Algorithmwatch i forbindelse med kortlægningen.
Det vides ikke, hvor mange falske positive - et match med uskyldige borgere - disse systemer skaber. I London resulterede en testkørsel i 2018 i 104 match, hvoraf kun to var sande positive.
Herhjemme ønsker regeringen bedre muligheder for overvågning. Et nyligt udspil lægger tilsyneladende også op til anvendelse af ansigtsgenkendelse.
I forslaget står der om styrket overvågning af bandemedlemmer:
»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«
Justitsminister Nick Hækkerup (S) fremlagde i sidste uge det synspunkt i Folketingssalen, at mere overvågning af borgerne øger friheden:
»Det er logisk, at det ville ødelægge trygheden i samfundet, hvis vi sagde, at vi ikke kriminaliserede forhold. Hvis vi ødelægger trygheden i samfundet, ødelægger vi friheden i samfundet. Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden, det er derfor, vi kriminaliserer. Det er i virkeligheden det, vi gerne vil. Hvis det er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.