10 politistyrker i EU anvender ansigtsgenkendelse

Illustration: Pexels.com
Fem andre har planer om at introducere teknologien i de kommende år. Kun Spanien og Belgien har forbud mod anvendelsen.

Ud af 25 medlemslande i EU har mindst ti en politistyrke, der bruger ansigtsgenkendelse.

Det fremgår af en kortlægning fra forsknings- og interesseorganisation Algorithmwatch.

Fem andre lande har planer om at introducere teknologien i de kommende år. Kun to lande, Spanien og Belgien, har forbud mod anvendelsen. Fire politistyrker har ikke besvaret Algorithmwatchs spørgsmål.

Selv om ansigtsgenkendelse kan matche et ansigt med 99% nøjagtighed, gør den store mængde ansigter, der findes i politiets databaser, at antallet af falske positive bliver stort, skriver Algorithmwatch i forbindelse med kortlægningen.

Det vides ikke, hvor mange falske positive - et match med uskyldige borgere - disse systemer skaber. I London resulterede en testkørsel i 2018 i 104 match, hvoraf kun to var sande positive.

Herhjemme ønsker regeringen bedre muligheder for overvågning. Et nyligt udspil lægger tilsyneladende også op til anvendelse af ansigtsgenkendelse.

Læs også: Overvågningsforslag: 233 procent flere nummerplade-kameraer og ansigtsgenkendelse mellem linjerne

I forslaget står der om styrket overvågning af bandemedlemmer:

»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«

Læs også: Leder: Voldsbekæmpelse med øget tv-overvågning er et politisk og frihedsskadeligt suttebolsje

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fremlagde i sidste uge det synspunkt i Folketingssalen, at mere overvågning af borgerne øger friheden:

»Det er logisk, at det ville ødelægge trygheden i samfundet, hvis vi sagde, at vi ikke kriminaliserede forhold. Hvis vi ødelægger trygheden i samfundet, ødelægger vi friheden i samfundet. Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden, det er derfor, vi kriminaliserer. Det er i virkeligheden det, vi gerne vil. Hvis det er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Louise Klint

Jeg læste i forgårs, at Inger Støjberg (V) taler for at anvende ansigtsgenkendelse i de såkaldte ghettoområder: 11.12.19: https://www.berlingske.dk/politik/stoejberg-aabner-for-ansigtsgenkendels... (Artiklen er abonnementsbeskyttet, men pointen fremgår).

I går var hendes partifælle, Jan E. Jørgensen, så ude at fastslå, at dette synspunkt ikke er partiets holdning. 12.12.19: https://politiken.dk/indland/art7553641/V-folk-l%C3%A6gger-afstand-til-g...

Senere samme aften tog Støjberg dog forslaget op igen, i Debatten på DR2. 12.12.19: https://www.dr.dk/drtv/episode/debatten_-tryghed-og-terror_155989 (Sidste halve time cirka).

Hun havde været ude at besøge Brøndby stadion, fortalte hun. (De har, som bekendt, fået Datatilsynets tilladelse til at indkøbe ansigtsgenkendelse, som de i alt godt 14.000 fodboldfans, der kan være på lægterne, skal skannes af, når de vil ind at se kamp). 13.06.19: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/broendby-vil-fange-ballademage...

Støjberg konkluderede, efter fremvisning i Brøndby, at det kun var de få personer i fodboldklubbens hooliganregister, der ville blive berørt af ansigtsgenkendelsen.

Akkurat samme argumentation som med Gladsaxes opsporingsalgoritme. Hvor Tine, familiechefen i Gladsaxe Kommune, mente at kommunen ikke masseovervågede alle børnefamilier i Gladsaxe, men at der blot var tale om en ”sort kasse” og et lille fåtal familier, som – ved algoritmens hjælp – blev synlige for kommunens medarbejdere. 20.12.18: https://www.version2.dk/artikel/gladsaxe-arbejder-videre-paa-overvaagnin... 25.02.19: https://www.version2.dk/artikel/gladsaxe-taler-ud-dataovervaagning-vi-vi...

Jeg tænkte bare, suk, der er langt hjem.

Jeg ved selvfølgelig ikke, om Støjberg (og Tine) bare spillede dum og manipulerer til fordel for sagen, som vist er en del af nogle politikeres metier. Fremstiller sagen langt mere enkel og uproblematisk, end den er. Hun virkede overbevisende, desværre.

Det er på den vis meget nemt, at få ansigtsgenkendelse til at virke (relativt) harmløst. Derfor er det godt at få noget fakta, som i artiklen, om de falske positive.

Ellers ville jeg vel ønske, at nogen, på en enkel og pædagogisk måde, en gang for alle kunne forklare/vise hvordan og hvad ansigtsgenkendelse indebærer. Som ”Se hvordan her” (lille video el.lign.)

  • 6
  • 0
#5 Ditlev Petersen
  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere