Sponseret indhold

3Shape kæmper med spilindustrien om udviklere for at kunne streame 3D i skyen

3D-teknologi, spiludvikling, træning af AI-netværk, high performance computing – what’s not to like? 3Shape er på vej ind i en gennemgribende cloudificering. Rejsen er kun lige begyndt.
Af TECH RELATIONS for 3Shape
Illustration: Jeppe Carlsen

Fra 2 til 1.600 ansatte på 20 år – det er historien om danske 3Shape. To iværksættere ville revolutionere høreapparatindustrien gennem 3D-teknologi. Nu er virksomheden globalt teknologiførende på 3D-scanninger inden for både audiologi og tandlægebranchen.
3Shape har en R&D-afdeling på ca. 400 medarbejdere, og en af de vigtigste opgaver lige nu er at integrere cloud-løsninger i alle produkter og services.

»Det er cloud-rejse nr. 2, vi er på vej ind i nu,« fortæller Søren Hegelund Maagaard.

Han er systemarkitekt og har arbejdet i 3Shape siden 2012, nu bl.a. med ansvar for at koordinere cloud-udvikling på tværs af 3Shapes udvikler-teams.

Ud med gipsafstøbningerne

»I 20 år har vi lavet 3D-scannere til høreapparat- og tandlægebranchen. Det startede med scannere og software til tandlaboratorier, som ud fra scanninger af gipsafstøbninger lavede kroner, broer eller bøjler,« fortæller Søren Hegelund Maagaard.

»Derfra rykkede vi helt ud til tandlægen med en håndholdt scanner. Nu kan man undvære gipsafstøbningen og i stedet udføre scanningen, mens patienten sidder i tandlægestolen. Den teknologi introducerede vi for omkring 9 år siden, og allerede der startede vores cloud-eventyr. Dengang var det meget simpelt: Vi skulle overføre 3D-modellerne fra tandlægen til laboratoriet. Nu handler det om cloud på et helt andet niveau. Beregningskraften i skyen er blevet markant billigere, og samtidig lægger vi mere og mere funktionalitet ud i de scannere og den software, der kører ude hos tandlægen. Det betyder, at tandlægens computer begynder at blive en flaskehals,« siger han.

Derfor kigger 3Shape nu på , hvordan virksomheden kan lægge noget af beregningen i skyen, både når tandlægen scanner patienten og ude på dentallaboratorierne.

3D-algoritmer og AI

For tiden eksperimenterer 3Shape med nogle enormt dyre 3D-algoritmer og desuden med rigtig meget AI.

»Det handler om at finde ud af, hvordan vi kan bruge de massive mængder af data, vi har. Hvad kan vi lære om tænder, og hvordan kan vi blive endnu bedre til at hjælpe tandlæger og dentalteknikere?,« siger Søren Hegelund Maagaard.

Fælles for det hele er, at det baserer sig på 3D-data. På det område findes der ikke så mange applikationer, 3Shape kan lære af, siger systemarkitekten.

»Langt hovedparten af den AI, man har, er på 2D-billeder eller forretningsdata. 3D-data fylder jo enormt meget mere, og derfor er der meget cutting edge-udvikling i det, vi arbejder med,« siger han.

Spiludviklere og cloud-folk søges

Spørger man Søren Hegelund Maagaard om, hvilke kompetencer man skal have som udvikler i 3Shape, så henviser han til blandt andet spilindustrien:

»Vi arbejder med 3D-data, og derfor deler vi mange kompetencer med udviklere, der sidder i spilindustrien. Det gælder også cloud, fordi man i spilindustrien forsøger det samme som os, når man arbejder med at have spil kørende i skyen og streame dem ud. Vi er også underlagt mange af de samme realtidskrav til beregninger.«

»Konkret er det kompetencer inden for C# og C++, vi går efter. Desuden er al 3D-erfaring velkommen. Men derudover mangler vi mange folk, der kan hjælpe med at bygge infrastrukturen op. Der handler det om erfaring med Docker, Kubernetes, Azure, SaaS-løsninger og lignende. Her er 3D erfaring ikke et must, snarere et cloud-native mindset. Det er også en fordel, hvis man har lavet AI-løsninger i skyen, træning af AI-netværk og arbejdet med high performance computing,« forklarer han.

Bygger fundamentet lige nu

Lige nu er virksomheden i færd med at træffe nogle helt grundlæggende teknologi-valg. Blandt andet om, hvilken cloud provider og hvilke teknologier der skal i spil, så man kan bygge det bedst mulige fundament for fremtidens cloud services.

Til det siger Søren Hegelund Maagaard:
»Kommer man ind til os nu, så kan man få rigtig meget indflydelse. Vi opererer meget efter konceptet ”Best Argument Wins”. Hvis du har en god idé og kan argumentere for den, så bliver der lyttet, selv om du er helt nyansat. Med hensyn til teknologivalg og ideer bliver der lyttet enormt meget til udviklerne. Det skyldes nok, at den ene af 3Shapes to ejere har en baggrund i 3D-software og har været med til at skrive noget af den første kode i virksomheden. Lige siden dengang har rigtig mange beslutninger været forankret i R&D, og det er også herfra de fleste nye produkt-ideer kommer.«

»Det er et meget ungt miljø, og du kan sagtens få rigtig meget indflydelse, hvis du har nogle gode ideer og kan argumentere for din sag. Det synes jeg er en meget stærk ting her hos os,« siger Søren Hegelund Maagaard.