T-44w og vi leder med lys og lygte

Vores situation i datamuseum.dk er ikke ligefrem blevet lettere med de seneste Covid-19 restriktioner og realistisk må vi forvente at der kommer endnu strengere restriktioner, om ikke andet til januar, når de folk og fæ, der stadig ikke fatter alvoren, har holdt jul på gammeldags maner.

Lige nu er fokus at få flyttet fra det dyre fjernlager 2 til det billigere fjernlager 3.

Det er nok ikke alle der fuldt ud har forstået præcis hvor stor en samling vi taler om, men I har sikkert alle set panoramaet over kælderen i Ballerup:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Det billede er otte år gammelt, vi stoppede ikke med at indsamle og bevare datahistorien i 2012 og der er kommet meget til siden.

Vi har lidt under 400 pakkede paller, de fleste på vores fjernlagre, det svarer til 13-14 fyldte sættevogne.

Vi ca. 100 reolfag i kælderen og vores bedste gæt er at de fylder lidt under en palle hver, lad os kalde det 3 fyldte sættevogne mere.

Endelig er ca. 200 kvadratmeter gulvplads opdaget af computere, nogle af dem meget store og klodsede. Her taler vi noget der ligner 20 læs med flyttevogne.

Det er en meget stor samling.

Vi har prøvet at skyde os ind på hvor meget plads det vil kræve at lave en god, dækkende og brugbar presentation af danmarks IT historie og vi ser ud til at kunne nøjes med ca. 1000 kvadratmeter uden lagerfaciliteter.

Nu er jagten gået ind på bygninger i den størrelse og det ser ud til at blive vores næste udfordring.

Ejendomsmarkedet for erhvervsbygninger drives i gode tider af virksomheder der vokser ud af deres bygninger og i dårlige af virksomheder der må dreje nøglen om.

Lige nu sker der ingen af delene. på grund af Covid-19 sker der simpelthen ingenting, i hverken den ene eller den anden retning.

Folk i bankbranchen forventer en bølge af konkurser i starten af det nye år, men det tager typisk et år før bygningerne kommer til salg så det kan vi bruge til noget.

Lige nu er vores bedste chance formodentlig at vores bygningsbehov er atypisk, i den forstand at vi kan bruge bygninger som ville være lidt trælse for almindelige virksomheder, men her taler vi ofte om bygninger som man har opgivet at sælge og derfor skal man kende nogen der ved at der ligger en tom bygning og venter på os.

Skulle nogen blandt læserne have kendskab til sådanne bygninger, vil vi meget gerne høre om det, enten i debatten herunder eller via email.

Realistisk skal vi kende vores nye addresse første juni næste år, om sølle 7 måneder, ellers bliver vi nødt til at aktivere plan Z og køre hele samlingen på fjernlagre i provinsen.

Og nu til noget helt andet...

Med Covid19 restriktioner og andre forhindringer, er der en del af vores "torsdagsaktive" der har kastet sig over digitalisering af samlingen, både scanning af dokumenter og læsning af datamedier.

Sparekassernes Data Center, SDC, købte meget tidligt en "Bull Gamma 30" computer, som vi overtog da SDC nedlagde deres eget interne museum for mange år siden.

Gamma 30 er ca. samtidig med RegneCentralens GIER computer, også teknologisk, men hvor GIER var lavet af ingeniører for ingeniører, hvilket dog på ingen måde forhindrede den i at blive brugt til bogføring og andre adminstrative funktioner, er Gamma 30 bygget udelukkende til bogholderiopgaver.

Henrik har indscannet "Håndbog ved programmering af Gamma 30" og det er godt nok et ... anderledes? ... instruktionssæt.

F.eks arbejder den kun med strenge af 6-bit tegn, selv "ADD" instruktionen lægger to strenge sammen, tegn for tegn:

Illustration: Datamuseum.dk

Og så til noget helt tredje...

Jeg har selv indlæst harddiske fra DDE computere, der er tydelige problemer med holdbarheden af harddiske den periode, særligt slutningen af halvfemserne, så det er om at bevare hvad der kan bevares mens tide er.

Som altid laver jeg et sanity-check på indholdet, både for at se at læsningen er gået godt og for at få en ide om hvad maskinen i sin tid lavede.

En af disse harddiske havde en masse binære filer med korte ord(-stumper): "TIDS-", "GER", "STRO-", "MARTS", "DERI" og det gjorde mig ærligt talt nysgerrig.

Filerne påstod også at de var "GKS metafile version 1.0".

Før PDF var der Postscript.

Før Postscript var der GKS: "Graphical Kernel System", et snart 50 år gammelt forsøg på at lave et portabelt format for stregtegninger.

Portabelt vil i den forbindelse sige "Skrevet i FORTRAN".

Det siger sig selv at vi ikke ligefrem vælter os i software til at læse den slags formater mere.

Selv hvis det gjorde, ville det næppe virke, for samarbejdsviljen var begrænset og mange IT-virksomheder troede den gang at de kunne låse kunderne fast ved at lave deres egne inkompatible fortolkninger af standarder.

GKS Metafiler blev i firserne til CGM, Computer Graphics Metafiles, som ikke kunne nøjes med en enkelt mekanisme for "vendor specified behaviour" og derfor har både "ESCAPE" og "GENERALIZED DRAWING PRIMITIVE."

Når jeg ser tilbage på den slags, er det absolut ikke forbavsende at Open Source og Åbne Standarder gik deres sejrsgang ti år senere.

CGM overlever faktisk stadig, en overgang troede nogen at WEBCGM skulle være den næste store ting.

De tabte til SVG, men takket deres indsats er de underliggende standarder, specielt ISO-8632-3 åbent tilgængelige.

Jeg kunne derfor skrive et modul til min "AutoArkælog", der rudimentært presenterer CGM og GKSMF som SVG:

Illustration: Datamuseum.dk

Jeg har aldrig før overvejet præcis hvor mange kryds-og-tværs der bruges i Danmark om dagen, men det må være ret mange: Stort set alle kulørte ugeblade skal bruge en håndfuld om ugen og i gamle dage plejede dagbladende at have en lille en på hverdage, ikke større end at læserne kunne løse den i S-toget eller bussen på vej til arbejde og en noget større udfordring i weekendudgaverne.

Det giver rigtig god mening at nogen har tænkt "Det må en computer kunne hjælpe med!" og den historie vil vi rigtig gerne have med i vores samling i datamuseum.dk, hvis der er nogen der kender den ?

phk

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Nis Schmidt

Enigma er ikke nævnt. Betyder det at der ikke var plads i posthuset eller?

Det ville ellers være et oplagt "kommunikationsmuseum", når udfordringen med aflagt IBM-udstyr er løst.

Rant on:

Coronafixet kunne være at forlade den USAnske løsningsmodel (da branchen ikke orker at gemme sin egen backlog) og gå efter den danske løsning - men visse modifikationer - statslig allokering af ressourcer.

Vi taler om den DIGITALe kulturarv, som få kan overskue. Ville have været rart med nogle gamle VAXer og PDPer. Men hvad man ikke forstår er det ofte bekvemt bare at bagtale og svine til.

Nutidens "super"-computere er kendetegnet ved at være i containere og PCer på steroider. Så de første kan gemmes bekvemt i den tredje verden - ledsaget af et par windmøller/solceller + batterier.

Rant off!

 • 0
 • 1
#7 Per Bækgaard

Nu ved jeg selvfølgelig ikke om det var fra en en Supermax eller en SPC/1 (eller IPC/1) disken kom. Men var GKS ikke også navnet på det grafiske lag (API) vi brugte til at lave grafik-applikationer på Supermax'en, Peter?

Så måske har det været en eller anden meta-fil i forbindelse hermed?

Ihvertfald synes jeg at kunne erindre at det var det GKS vi udviklede ovenpå i f.eks. GMI/GKS/Euromax løsningen til aviser, reklamebureauer og andre typografiske opgaver.

 • 0
 • 0
#8 Poul-Henning Kamp Blogger

Der er 1200 kvm erhverv på tvangsauktion i skælskør.

Hvis Dansk Datahistorisk Forening købte den bygning ville der formodentlig kun være to eller tre medlemmer der var aktive i foreningen hver uge.

Der er også en masse andre fodnoter, f.eks lejemål der skulle siges op, prioritetsgæld der følger med osv, men det primære problem er at vi re nødt til at holde os i nærheden af vores publikum.

(Jeg kender forresten godt bygningen :-)

 • 2
 • 0
#10 Peter Kyllesbeck
 • 1
 • 0
#11 Nis Schmidt

Gamma: mon ikke det var vellønnede ingeniør timer/dage/uger, der gik med at fordanske den noget repetitive gennemgang af I/O-instrutioner?

VAXstation: Model 2000 var erstatning for Pro'en i halv størrelse. Uanvendelig som VMS-platform, men glimrende som fat-client med VaxElan.

Posthuset Enigma havde været bedre som venue for formidling af den danske IT-historie end en bronær fjernlagerbygning.

Pyt, om 100 år er alting alligevel glemt;)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere