Danmarks hurtigste supercomputer leverer vejrudsigt til Ekstra Bladet

Et samarbejde mellem Ekstra Bladet og Vestas giver danskerne vejrudsigter fra supercomputeren Firestorm på vejret.dk.

Aftalen eksponerer hver dag Vestas over for Ekstra Bladets læsere - i dag sammen med vejrpigen Sophie

Danmarks Meteorologiske Institut har sin egen supercomputer - men vindmølleproducenten Vestas har en, der er væsentligt kraftigere.

Og mængden af rå muskelregnekraft skal nu bruges til at give danskerne bedre vejrudsigter, lyder det fra Vestas og Ekstra Bladet i en pressemeddelelse.

De to virksomheder er gået sammen om en relancering af websiden vejret.dk, hvor alle med hjælp fra supercomputeren Firestorm hos Vestas kan få en detaljeret vejrudsigt for otte millioner forskellige steder kloden rundt.

Med en regnekraft på 162 teraflops lå Firestorm nummer 70 på listen over verdens kraftigste computere. Vestas skriver selv, at Firestorm er verdens tredjekraftigste computer i privat eje. Og regnekraften bliver brugt til at regne på vind og vejr, så hvert eneste kvadrat på 3 x 3 kilometer overalt på kloden kan få sin egen vejrudsigt.

Disse beregninger bruger Vestas til blandt andet at forudsige de kommende dages produktion fra eksisterende vindmøller, eller at finde frem til de bedste steder at placere nye vindmøller.

Læs også: Vestas' supercomputer forudsiger elproduktion med ultra-præcise vinddata

Firestorm er 40 meter lang, vejer 24 tons og har 14.664 processorkerner og 29 terabyte ram. Den blev indviet i juni 2011 og er stadig Danmarks kraftigste supercomputer. Prisen ønsker Vestas ikke at oplyse.

Læs også: Vestas' nye supercomputer nr. 53 på verdensranglisten: 14.664 kerner og 29 terabyte ram

Ekstra Bladet og Vestas i samarbejde om det nye Vejret.dk

__ Danskerne kan se frem til landets bedste vejrudsigt med Vestas’ supercomputer, ’Firestorm’.

Med det relancerede Vejret.dk er det ambitionen at give brugerne en bedre og mere interessant vejroplevelse. Man kan nu se web-tv med Celine og Sophie, få dagens danske vejrudsigt, læse artikler om diverse vejrfænomener og vejrafhængige begivenheder samt vurdere, om sommeren i Danmark er værd at blive hjemme for.

”Det nye Vejret.dk er en yderst brugervenlig platform, hvor vi dagligt giver vejrudsigter fra en af vores vagthavende meteorologer. I den kommende tid vil vi løbende udbygge netværket af de meteorologiske modeller, så brugerne på Vejret.dk i fremtiden vil få endnu flere spændende muligheder baseret på Firestorms unikke evner,” fortæller Thomas Alsbirk, operationel meteorolog fra Vestas Wind System A/S.

Vestas bruger Firestorm, der er verdens tredje kraftigste kommercielt ejede supercomputer, til at rådgive deres kunder over hele kloden om placering og drift af vindmølleparker for derved at gøre parkerne endnu mere effektive.

”På samme tid muliggør computeren, at Vestas kan lave uhyggeligt præcise vejrudsigter på nærmest hvilken som helst lokation i hele verden,” siger Thomas Alsbirk.

Danskernes foretrukne vejrtjeneste

Opbygningen og designet på det nye Vejret.dk er brugertestet af flere omgange, og vejrinformationen er lavet på en intuitiv og lettilgængelig måde. En af kernefunktionaliteterne på det tidligere Vejret.dk – at brugerne kan finde en vejrudsigt for 8 mio. områder verden over – er fastholdt og forbedret på det nye vejrsite.

”Målet med samarbejdet er klokkeklart: Vejret.dk skal være en af danskernes absolut foretrukne kilder til vejrudsigter uanset hvor, man befinder sig. Hvis vi fremover – som bonus – også kan få lidt bedre vejr i Danmark, bliver vi overhovedet ikke sure,” siger Morten Stephensen, projektleder på Ekstra Bladet.

Kommentarer (6)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

JobfinderJob i it-branchen

Google erstatter chef for søgning med specialist i machine learning

René Kornum Ledelse 5. feb 12.57 1

Nyeste job